[] S e l a m a t D a t a n g [] Daftar Ahli U-Pustaka []Cara Daftar Ahli U-Pustaka[] Aktiviti Mewarna Rama-rama [] Borang Pinjaman Kelompok [] Aktiviti Perpustakaan 2017

(Ulasan Buku yang diterbitkan disini adalah Program Galakan Membaca untuk kakitangan kami. Mereka bebas memilih buku kegemaran masing-masing dan akan diterbitkan disini supaya isinya dapat dikongsi. Moga ianya jadi Ilmu Yang Bermanafaat) Untuk medapatkan buku tersebut, boleh cuba bertanya kepada perpustakaan yang berhampiran. Jika mahu membeli boleh cuba dapatkan dikedai buku berhampiran.

Thursday, January 6, 2011

Amaran Hujan Lebat Peringkat Jingga

Berikut adalah petikan amaran daripada Jabatan Meteorologi Malaysia KEMENTERIAN SAINS, TEKNOLOGI DAN INOVASI yang dikemaskini pada 06/01/2011.

Amaran Hujan Lebat
(Peringkat Jingga)


SEKSYEN A : AMARAN HUJAN LEBAT (PERINGKAT JINGGA)
Amaran Hujan Lebat (Peringkat Jingga) dikemaskini pada 11.45 pagi, 06/01/2011 Hujan sederhana yang turun dari semasa ke semasa di Kelantan (Daerah Tumpat, Pasir Mas, Tanah Merah, Kota Bharu, Bachok, Pasir Puteh, Machang dan Kuala Krai) dan Pahang (Daerah Kuantan, Maran dan Pekan) dijangka berterusan sehingga Sabtu, 8 Januari 2011. Keadaan ini boleh menyebabkan banjir di kawasan-kawasan yang berkedudukan rendah dan berdekatan tebing-tebing sungai.

SEKSYEN B : NASIHAT HUJAN LEBAT (PERINGKAT KUNING)
Dikemaskini pada: 11.45 pagi, 06/01/2011 Hujan sekejap-sekejap kadangkala sederhana yang berlaku di negeri Terengganu (Daerah Besut dan Setiu) dan Pahang (Daerah Rompin, Bera, Temerloh dan Jerantut) dijangka berterusan sehingga malam Sabtu, 8 Januari 2011. Keadaan ini boleh menyebabkan banjir di kawasan-kawasan yang berkedudukan rendah dan berdekatan tebing-tebing sungai.

Semua kita kena berjaga-jaga. Kita tidak boleh berharapkan sejarah banjir lama sebagai penanda aras untuk kita bertindak. Kejadian banjir boleh berlaku di tempat-tempat yang tidak pernah berlaku banjir.

Rujukan: Jabatan Meteorologi Malaysia KEMENTERIAN SAINS, TEKNOLOGI DAN INOVASI

No comments: