Wednesday, February 2, 2011

SMS Kerosakan komputer

Assalammualaikum....
Disini saya paparkan beberapa SMS yang saya terima semenjak beberapa tahun berkerja dalam bidang baikpulih komputer....Mereka tanya macam-macam, tidak kiralah samada bab perisian, perkakasan, PC, laptop, printer, virus dan juga internet.....Mari kita sama-sama menimba ilmu serba sedikit dengan SMS-SMS yang telah di 'koleksikan'. Saya akan post berperingkat apabila ada kelapangan untuk menaip....Diharap boleh membantu anda.

1- Salam Shah, sy ade pc kt umah beli thn 2005 tp monitor dh rosak ade bau hangit. bleh x pc sy sambung ke monitor br jenis nipis tu? ade kene ejas ape2 x kt pc tu? agak2 bape kos nk beli monitor nipis tu?
Cikgu Haida, SMK Lanchang

Jawapan : Salam cikgu. Sebenarnya semua pc boleh menggunakan monitor baru ( LCD screen ). Cukgu boleh beli dimana-mana kedai komputer dan boleh pasang sendiri tanpa perlu ejas ape2 pun. Harga pasaran antara RM375-RM420 bagi saiz 18 / 19 inci bergantung pada jenama...

2- salam...sy nk tanye, kenape pendrive sy tibe2 hilang smua data dlm tu? masa kene tu, sy cucuk pendrive kt laptop member...pastu bile nk gune semlm dh xde. tp sy dh properties kt laptop sy memang ade lg fail tu cume folder tu xde. mcmne ye nk buat?
Aina Tmn Lanchang Indah.

Jawapan : ok mybe laptop kwn awk tu ade virus. pendrive tu masih ada fail cume virus dh visible folder2 dlm tu. try gune command ni. klik start, pilih run dan taip attrib f:\*.* /d /s -h -r -s pastu enter. sy anggap je pendrive tu detect kt f:\ tngok lah detect mana. tp command ni kene buat kt laptop yg ok xde virus..pastu scan pendrive tu utk buang virus.

3- salam shah, br2 ni sy hntar format pc kt kedai kmputer. bile bwk blk, printer xbleh nk print tp ade klua mesej sruh install printer. cd printer tu dh hilang. bleh x ajar cara nk instal printer tu?
Cikgu Arshad, Kg.Mempateh Lanchang.

Jawapan : ok snang je..mule2 cikgu masuk web ni, www.driverguide.com. pastu register sbg member. bila siap, cikgu login je web tu. pastu dlm DriverSearch, taip je model printer dan versi windows. contohnya canon mp145 winxp driver. pastu download je. bile siap, unzip fail tu ke satu folder khas dan rename sbg prnterdriver. pastu buka folder tu, cari setup.exe, double click je dan ikut je arahan smpai siap..

4- salam shah..sory ganggu. sy nk tanyer ar psl intrnet ni. kwn sy ckp kalo guna mozila intrnet laju dpd gune yg biasa tu. btol ker? cmne ek nk dptkn sofware mozila tu? nk kene beli ke? sy guna laptop acer jnis lamer punyer bleh instal ke ek..?
Syafikah, Felda Bkt Damar Lanchang.

Jawapan : kwn awk ckp tu psl browser. mozilla firefox memang antara browser yg memang dikira laju bile surf intrnrt sbb sgt kurang pop up dan amat stabil. slain tu, awk bleh try guna google chrome atau safari..bleh tngok dia punye speed antra 3 jnis ni..psl laptop plak, x kesah pn laptop lama ke baru, browser ni mmg bleh suport platform win2000 above. bleh download kt www.filehippo.com atau taip je dlm google, latest mozilla firefox. jgn amik yg trial, cr yg free...

5- salam.. sy nk tanye psl pc. br2 ni pc sy keluar skrin biru ada tulis " a problm has been dtected and window has been shutdown to prevent damage to your compter '". sy try restart & off blk, tp srupe je. agaknye mklumat sy bleh hilang x? kalu kluar mcm tu, ape rosaknye? smpai skrg sy blum hantar reper lg..
Cikgu Junaidi, Lanchang

Jawapan : biasanya kalo mcm tu berpunca dpd masalah perkakasan ataupun windows corupted. boleh try reinstall smula windows. kalo sama juge, try format install smula pc tu. tp kene backup dulu la data penting tu. selagi hardisk x rosak, selagi tu smua fail dan data penting dlm pc xkan hilang wlaupun terkena virus. kdg2 sbb driver x sama version dgn hardware br yg dipasang di dlm pc, contohnya network card, modem dan sebagainya..

6- salam..sy suka main game berat2...br2 ni pc sy ade bunyi kuat mcm kipas dlm pc tu pusing laju je..pastu pc sy jd hang, mouse langsung xbleh gerak. sy dh restart pc, cume kejap je ok, pastu jd balik bile sy main game...ngape jd gitu?
Lan Kg.Cempaka Lanchang

Jawapan : mule2, bukak penutup casing. pastu check motherboard tu panas ke x. pastu check pd heatsink processor dan hard disk, dia panas ke x. grafik card pn kene check panas sgt ke x..kalo telampau panas, maknenye mainboard tu ade problem dgn chipset atau arus voltage yg x stabil. panas juge disebabkan oleh suhu sekeliling dan mainboard tu bukan jenis hardcore. sy cdangkan, guna mainboard yg sesuai untuk kegunaan game komputer. mainboard harga RM300 - RM400 dh ok nk bermain game xde sangkut2..

7- salam shah. sy brcdang nk beli laptop utk kegunaan kerja2 pejabat. boleh x kasi spec laptop yg sesuai utk kerja2 mcm menaip dan bukak internet je. bleh shah bgtau anggaran kos dan jenama yg ok, tahan lama dan lmbat rosak? terima kasih..
Cikgu Norizayu, SMK Lanchang

Ok..spec yg sesuai utk kerja pejbat, cikgu bleh tngok pd kelajuan processor dan ram. contonya, spec mcm Intel Core2Duo, Centrino, Turion64 adalah memadai dan dipadankan dgn RAM 1GB sudah ckup. saiz hard disk x pnting dan x membantu utk kelajuan laptop, lg pn laptop skrg dh ready dgn saiz 160GB ke atas...laptop pilihan sy mcm HP, DELL dan ASUS antara yg terbaik dan mmg tahan lasak..harga pun dh x mahal, dlm rate RM1600 -RM2200 dh dpt spec ok dan stabil..

SMS-SMS lain saya akan post lagi...ikuti siri berikutnya...


oleh : ijan... anok arwoh pakteh hassan...
pengkaji senibina komputer lama-lama...

No comments: