[] S e l a m a t D a t a n g [] Daftar Ahli U-Pustaka []Cara Daftar Ahli U-Pustaka[] Aktiviti Mewarna Rama-rama [] Borang Pinjaman Kelompok [] Aktiviti Perpustakaan 2017

(Ulasan Buku yang diterbitkan disini adalah Program Galakan Membaca untuk kakitangan kami. Mereka bebas memilih buku kegemaran masing-masing dan akan diterbitkan disini supaya isinya dapat dikongsi. Moga ianya jadi Ilmu Yang Bermanafaat) Untuk medapatkan buku tersebut, boleh cuba bertanya kepada perpustakaan yang berhampiran. Jika mahu membeli boleh cuba dapatkan dikedai buku berhampiran.

Sunday, April 3, 2011

CD Jejak Peninggalan Datuk Bahaman


Jejak Peninggalan Datuk Bahaman

CD ini mengisahkan tentang seorang pahlawan Melayu Pahang yang terbilang iaitu Datuk Bahaman atau lebih dikenali sebagai Orang Kaya Semantan. Beliau dikatakan mempunyai kelebihan ilmu dunia yang hebat dan mahir dalam selok-belok hutan sehinggakan digelar sebagai ‘Seman Tahan’ oleh penduduk sekitarnya. Beliau merupakan salah seorang pencetus kepada pemberontakan yang berlaku di Pahang. Punca pemberontakan adalah kerana beliau dan Orang-orang Besar Pahang tidak bersetuju dengan campurtangan Kerajaan British di Pahang. Jasa dan kepimpinan beliau amat disegani dan dihormati oleh pemerintah dan penduduk pada masa itu.

Link:
http://lamanpahang.blogspot.com/search/label/Tokoh%20Bahaman

No comments: