[] S e l a m a t D a t a n g [] Daftar Ahli U-Pustaka []Cara Daftar Ahli U-Pustaka[] Aktiviti Mewarna Rama-rama [] Borang Pinjaman Kelompok [] Aktiviti Perpustakaan 2017

(Ulasan Buku yang diterbitkan disini adalah Program Galakan Membaca untuk kakitangan kami. Mereka bebas memilih buku kegemaran masing-masing dan akan diterbitkan disini supaya isinya dapat dikongsi. Moga ianya jadi Ilmu Yang Bermanafaat) Untuk medapatkan buku tersebut, boleh cuba bertanya kepada perpustakaan yang berhampiran. Jika mahu membeli boleh cuba dapatkan dikedai buku berhampiran.

Tuesday, February 5, 2013

Buku 2: Arowana ikan hiasan bernilai oleh Mohamad Zaini Suleiman

Tiada siapa menyangka ikan yang dahulunya boleh di tangkap dengan mudah dan banyak serta dijadikan pekasam sebagai pembuka selera kini menjadi simbol kekayaan dan mampu menjana ekonomi negara.

Harganya yang kini mencecah ribuan ringgit membuktikan
ketinggian nilai ikan kelisa ini atau lebih dikenal dengan nama arowana.

Kepercayaan sesetengah masyarakat yang mengatakan ikan ini memberi tuah atau 'ong' kepada pemiliknya menaikkan lagi nilai arowana dimata peminat ikan hiasan. Meskipun mempunyai harga yang tinggi, arowana sering kali menjadi rebutan peminat ikan hiasan.

Sehubungan itu, buku ini memberi pelbagai maklumat berkenaan arowana yang meliputi jenis, keunikan, pemakanan dan penjagaan nya untuk tatapan peminat ikan arowana.

Buku ini juga boleh dijagikan panduan kepada sesiapa sahaja yang baru berjinak-jinak untuk memelihara ikan arowana ini.
Gambar kulit buku Arowana Ikan Hiasan Bernilai

Tajuk: Arowana Ikan Hiasan Bernilai
Penulis: Mohd Zaini Suleiman
Penerbit: Dewan Bahasa dan Pustaka
Halaman: 102ms
Tahun: 2011
Harga: RM60.00
ISBN: 9789834607746

ulasan oleh:
Encik Abdul Fataruddin Md Ari
Ketua Perpustakaan Cawangan Lanchang

Link:
1. mediajayastore.com
2. arowana-semenyih.blogspot.com
3. bukuarowanazaini.blogspot.com

No comments: