[] S e l a m a t D a t a n g [] Daftar Ahli U-Pustaka []Cara Daftar Ahli U-Pustaka[] Aktiviti Mewarna Rama-rama [] Borang Pinjaman Kelompok [] Aktiviti Perpustakaan 2017

(Ulasan Buku yang diterbitkan disini adalah Program Galakan Membaca untuk kakitangan kami. Mereka bebas memilih buku kegemaran masing-masing dan akan diterbitkan disini supaya isinya dapat dikongsi. Moga ianya jadi Ilmu Yang Bermanafaat) Untuk medapatkan buku tersebut, boleh cuba bertanya kepada perpustakaan yang berhampiran. Jika mahu membeli boleh cuba dapatkan dikedai buku berhampiran.

Tuesday, July 30, 2013

Buku: Riba dan Isu Kewangan Semasa oleh Zaharuddin Abd. Rahman (Telaga Biru)

Buku: Riba dan Isu Kewangan Semasa oleh Zaharuddin Abd. Rahman (Telaga Biru)

Umum telah pun mengetahui bahawa agama Islam amat tegas dalam amalan riba iaitu amalan yang keji dan tergolong dalam salah satu dosa besar.

Dari segi bahasa digambarkan bahawa riba membawa maksud tambahan atau kenaikan, dan diperjelaskan dalam istilah riba iaitu bunga berganda yang membebankan.

Riba muncul dan bermaharajalela sejak zaman jahiliah lagi, yang mana ia jelas menunjukkan penindasan terdapat orang yang berharap dan orang yang miskin.

Istilahnya "membantu kemudian membunuh". Apabila Islam muncul, riba dikeji dan diperangi habis-habisan.

Amalan riba diharamkan kerana tiada keadilan kepada orang yang memerlukan dan perlakuan riba itu adalah perbuatan zalim yang melampau.

Kini pada akhir zaman, riba muncul semula tetapi dalam situasi yang 'berhemah' dengan simbolnya 'mengikut kemampuan semasa'

No comments: