Friday, May 9, 2014

15 Bird Count 2014 -

Program: Bird Count 2014 Taman Negara Pahang
Tarikh: 15 - 16 Mac 2014 (Sabtu-Ahad)
Masa: 6.30 pagi
Tempat: Tempat letak kereta Kuala Tahan
Anjuran: Persatuan Pengusaha Pelancongan Taman Negara Pahang

Bird Count 2014 Taman Negara adalah pertandingan yang pertama kali diadakan. Bird Count yang pertama kali ini telah memberikan kesan yang bermakna kepada mereka yang terlibat. Adalah dirapkan program ini dapat diulang pada tahun hadapan.
1.Jenis Burung Takau adalah Burung Takau Hitam-kuning, Burung Takau Rakit, Burung Takau Rimba dan Burung Takau Rimba Hujan.
2.Jenis Burung Takur adalah Burung Takur Akar, Burung Takur Api, Burung Takur Bukit, Burung Takur Dahan, Burung Takur Gunung, Burung Takur Jambang Api, Burung Takur Jambang Emas, Burung Takur Kukup, Burung Takur Mahkota Kuning, Burung Takur Mahkota Merah, Burung Takur Misai Emas, Burung Takur Muka Biru, Burung Takur Raya, Burung Takur Tukang Besi dan Burung Takur Tembaga.
3.Jenis Burung Tukang adalah Burung Tukang Besar, Burung Tukang Bonarparte, Burung Tukang Kelabu, Burung Tukang Kubur, Burung Tukang Malaysia, Burung Tukang Padang, Burung Tukang Savana dan Burung Tukang Taptibau.
4.Jenis Burung Tekukur adalah Burung Tekukur Api, Burung Tekukur Akar, Burung Tekukur Api Gunung, Burung Tekukur Gunung dan Burung Tekukur Merah.
5.Jenis burung tiong adalah Burung Tiong Air, Burung Tiong Batu, Burung Tiong Gajah, Burung Tiong Gembala Kerbau, Burung Tiong Hutan, Burung Tiong Jambul Cina, Burung Tiong Jambul Jawa dan Burung Tiong Mas.
6. Ini adalah pasukan LifeBird yang banyak membantu peserta mengenali jenis-jesni burung di Bird Count 2014 Taman Negara Pahang. Terima kasih daun keladi, kalau boleh ajarlah lagi.

No comments: