[] S e l a m a t D a t a n g [] Daftar Ahli U-Pustaka []Cara Daftar Ahli U-Pustaka[] Aktiviti Mewarna Rama-rama [] Borang Pinjaman Kelompok [] Aktiviti Perpustakaan 2017

(Ulasan Buku yang diterbitkan disini adalah Program Galakan Membaca untuk kakitangan kami. Mereka bebas memilih buku kegemaran masing-masing dan akan diterbitkan disini supaya isinya dapat dikongsi. Moga ianya jadi Ilmu Yang Bermanafaat) Untuk medapatkan buku tersebut, boleh cuba bertanya kepada perpustakaan yang berhampiran. Jika mahu membeli boleh cuba dapatkan dikedai buku berhampiran.

Friday, July 10, 2015

Buku: Sejarah Matematik oleh Carl B. Boyer

Buku: Sejarah Matematik oleh Carl B. Boyer

No Perolehan: DMAR 14-07041
ISBN: 978-983-068-235-8
Kategori: Sains Tulen

Ringkasan/ Ulasan:
Buku ini ialah terjemahan yang sah daripada buku A History of Mathematics terbitan John Wiley & Sons. Buku ini memaparkan sejarah perkembangan matematik mengikut zaman.

Ia bukan sahaja menyentuh tentang pembangunan matematik Eropah, tetapi juga perkembangan yang disumbangkan oleh tamadun China, India dan Arab. Buku ini merupakan khazanah klasik sejarah matematik dan ahli matematik.

Buku ini juga telah disemak semula untuk disesuaikan dengan khalayak umum. Buku ini mempunyai ciri menarik iaitu lampirannya mengandungi jadual kronologi perkembangan matematik dan sejarah yang memudahkan pembaca untuk membuat rujukan.

Judul: Sejarah Matematik
Pengarang: Carl B. Boyer
Penerbit: Institut Terjemahan Negara Malaysia Berhad
Tahun Terbit: 2011
Harga: RM 60.00
Muka surat: 761
Rating: -

Ulasan:

No comments: