Thursday, September 3, 2015

Buku : 366 Cerita Pengembaraan oleh Stephen Micheal

Buku : 366 Cerita Pengembaraan oleh Stephen Micheal

No Perolehan    : DPEK 08283
Call No.    : FM MIC
ISBN        : 978-967-364-172-7
Bahasa        : Melayu
Kategori    : Fiksyen Melayu (Kanak-Kanak)

Ulasan :

Kanak-kanak amat menyukai cerita-cerita tentang pengembaraan. Cerita-cerita sebegini membuatkan mereka berfikir serta menjadikan mereka seorang pendengar yang baik. Himpunan cerita di dalam buku ini juga sesuai dijadikan sebagai bahan bacaan bagi golongan remaja jua. Lazimnya, kanak-kanak seringkali mendengar cerita-cerita dongeng seperti cerita pari-pari, cerita tentang raja dan permaisuri ataupun cerita-cerita yang melibatkan watak-watak manusia mahupun haiwan.

366 Cerita Pengembaraan ini lebih berfokus kepada peristiwa serta perkara yang mendebarkan, bahaya dan juga berisiko. Kanak-kanak boleh mempelajari bagaiaman karakter-karakter ataupun watak-watak di dalam cerita ini terselamat daripada bahaya serta bagaimana mereka menyelesaikan sesuatu masalah yang timbul sepanjang pengembaraan mereka. Secara tidak langsung, ia menjadi insparasi buat kanak-kanak dalam menjalani kehidupan seharian serta bersedia menghadapi sebarang masalah yang timbul.

Kanak-kanak amat menggemari watak-watak yang berani, bijak menyelesaikan masalah dan berjaya dalam hidup. Cerita-cerita sebegini dapat membentuk sikap serta pemikiran mereka ke arah yang positif. Semoga kanak-kanak dapat menikmati cerita yang dihidangkan di dalam buku ini. Selamat Membaca.
               
Judul        : 366 Cerita Pengembaraan oleh Stephen Micheal
Pengarang    : Stephen Micheal
Penerbit    : Edukid Publication Sdn. Bhd.
Tahun Terbit    : 2015
Harga        : RM 31.92
Muka surat    : 211
Rating        : 4/5

Disediakan Oleh :
Pn. Noraziah Binti Abd. Razak
PD Paloh Hinai

No comments: