[] S e l a m a t D a t a n g [] Daftar Ahli U-Pustaka []Cara Daftar Ahli U-Pustaka[] Aktiviti Mewarna Rama-rama [] Borang Pinjaman Kelompok [] Aktiviti Perpustakaan 2017

(Ulasan Buku yang diterbitkan disini adalah Program Galakan Membaca untuk kakitangan kami. Mereka bebas memilih buku kegemaran masing-masing dan akan diterbitkan disini supaya isinya dapat dikongsi. Moga ianya jadi Ilmu Yang Bermanafaat) Untuk medapatkan buku tersebut, boleh cuba bertanya kepada perpustakaan yang berhampiran. Jika mahu membeli boleh cuba dapatkan dikedai buku berhampiran.

Monday, July 4, 2016

Buku: CERPEN DAN PERPADUAN NASIONAL oleh CHEW FONG PENG

Buku: CERPEN DAN PERPADUAN NASIONAL oleh CHEW FONG PENG

TAJUK BUKU;   CERPEN DAN PERPADUAN NASIONAL
PENGARANG;    CHEW FONG PENG
NO.PANGGILAN ;    899.2330109 / CHE
ISBN ;   978-983-100-561-3
PENERBIT;    PENERBIT UNIVERSITI MALAYA
TAHUN TERBIT ;   2013
EDISI BAHASA ;    BAHASA MELAYU
HARGA ;    RM38.40

ULASAN BUKU 
Buku ini meminjam tema perpaduan nasional  dan peranan sastera kebangsaan menerusi gentre cerpen .Sebanyak 83 buah cerpen dipilih daripada hasil karya Sasterwan Negara, pemenang sayembara cerpen Kementerian Perpaduan Dan Pembangunan Masyarakat, cerpen peraduan ESSO-GAPENA, Dewan Bahasa Dan Pustaka, Public Bank, Utusan Melayu, Hadiah Pemenang Sastera 1970-an, dan Hadiah Sastera Malaysia 1980-an.

Teori Weiner digunakan untuk meninjau 19 tema umum dan khusus perpaduan nasional, berpandukan Teori  Pencerminan Lukacs. Sastera kebangsaan melalui cerpen memainkan peranan dan sumbangan yang merentasi etnik, jantina dan SES responden.

Justeru buku ini menunjukkan bahawa cerpen mempunyai peranan tertentu dalam  membentuk perpaduan nasional.

No comments: