Monday, August 15, 2016

Buku: Siri Kaunseling Remaja Malaysia: Remaja dan Keruntuhan Moral Pengarang: Wan Raihan Wan Daud

Buku: Siri Kaunseling Remaja Malaysia: Remaja dan Keruntuhan Moral Pengarang: Wan Raihan Wan Daud

No. Perolehan: DRAU 05666
No. Panggilan: 361.06 WAN
ISBN: 879-983-3924-31-8
Bahasa:Melayu
Kategori: Sainssosial

Ulasan:
Buku siri kaunseling remaja Malaysia ini mengandungi sebanyak enam tajuk iaitu remaja dan alam siber, remaja dan bayi, remaja dan dadah, remaja dan diri sendiri, remaja dan seks bebas termasuk dengan tajuk buku ini iaitu remaja dan keruntuhan moral. Buku ini banyak memaparkan dan menerangkan tentang pelbagai aktiviti atau salah laku yang dilakukan oleh para remaja di luar sana yang mengakibatkan keruntuhan moral seseorang itu. Antaranya ialah gejala rempit, buli, ponteng sekolah dan pelbagai lagi.

Segala perkara yang dinyatakan didalam buku ini adalah benar yang berlaku pada masa kini dan diterangkan dengan cukup jelas dan baik beserta dibincangkan segala punca, masalah dan akibat yang terjadi disebabkan perkara yang tidak bermoral tersebut.

Di setiap isu disertakan gambar bagi menerangkan tentang setiap perkara yang diperkatakan. Buku ini mengandungi banyak informasi yang berguna serta dapat mendekatkan lagi pembaca dengan aktiviti yang disebut didalam buku ini agar dapat memberi pedoman dan pengajaran untuk tidak melakukan seperti yang dinyatakan.

Judul:Siri Kaunseling Remaja Malaysia: Remaja dan keruntuhan moral
Pengarang: Wan Raihan Wan Daud
Penerbit:Cerdas Ilmu
Tahunterbit: 2011
Harga: RM 48.00

No comments: