Thursday, June 30, 2016

Buku: Ekstrak Pola Busana oleh Suryawati

Buku: Ekstrak Pola Busana oleh Suryawati

No Perolehan: EPER 15/004905
Call No.: 646.4304 SUR
ISBN: 978-967-444-151-7
Bahasa: Melayu
Kategori: Teknologi

Ulasan

Buku ini sangat berguna bagi anda yang ingin mempelajari teknik membuat pakaian dengan cara yang mudah.Ia menjelaskan teknik membuat pola sebagai satu langkah mudah sebelum anda membuat blaus,seluar,gaun dan skirt.

Bahan pembelajaran ini dilengkapi dengan kandungan seperti pengertian pola,pelbagai jenis pola,pelbagai teknik membuat pola asas badan pola lengan.pola kelim dan pola gaun.

Diharap dengan adanya buku ini, dapat membantu mempelajari teknik membuat pola dengan mudah dan anda dapat mempraktikkannya dengan berkesan.

Selamat Membaca.
         
Judul: Ekstrak Pola Busana
Pengarang: Suryawati
Penerbit: SAM Synergy Media Sdn. Bhd
Tahun Terbit: 2015
Harga: RM 20.72
Muka surat: 118
Rating: 4/5

Disediakan Oleh :
Pn. Kamariah bt Omar
PD Peramu Jaya 3

Thursday, June 23, 2016

Buku : Misi Kemanusiaan Syria & Syam Travelog Berdarah : Pengembaraan dan Teladan oleh Johan Ariff Ismail

Buku : Misi Kemanusiaan Syria & Syam Travelog Berdarah : Pengembaraan dan Teladan oleh Johan Ariff Ismail

No Perolehan    : EPER 15/004986
Call No.    : 910.4 JOH
ISBN        : 978-967-0573-32-8
Bahasa        : Melayu
Kategori    : Sejarah

Ulasan :
Buku ini merumuskan tentang  Syria .. bumi yang penuh dengan keberkatan,bumi yang dijanjikan, bumi yang dihamparkan dan bumi yang para malaikat mengibarkan sayapnya pada setiap saat kini bersimbah darah saban waktu akibat kegilaan regim  Bashar Asaad.

Apakah rahsia yang terdapat di bumi Syria? Apakah yang menyebabkan bumi Syria menjadi idaman bagi pihak-pihak yang berkepentingan dan kuasa-kuasa besar dunia hari ini?

Ikutilah catatan perjalanan Johan Ariff Ismail untuk kita merasai kepedihan bumi Syria dan menelusuri kehidupan rakyatnya yang dimamah ketakutan setiap ketika.

Mudah-mudahan ia menjadi bahan bacaan bermanfaat kepada pembaca kisah yang dipaparkan dalam Misi Kemanusiaan Syria & Syam Travelog Berdarah : Pengembaraan dan  Teladan.

Judul: Misi Kemanusiaan Syria & Syam Travelog Berdarah:Pengembaraan dan  Teladan
Pengarang: Johan Ariff Ismail
Penerbit: PSN Publications Sdn.Bhd
Tahun Terbit: 2014
Harga: RM 24.72
Muka surat: 270
Rating: 4/5

Disediakan Oleh :
Pn. Kamariah bt Omar
Pembantu Perpustakaan
PD Peramu Jaya 3

Thursday, June 16, 2016

Perpustakaan turut memeriahkan Pesta Air Chenor PAC2016

Perpustakaan daerah dan desa di Maran merasa bertuah kerana diberi peluang untuk menyertai Pesra Air Chenor Maran PAC2016 yang telah diadakan pada 13-15 Mei 2016.
 1. Exco Pelancongan dan Kebudayaan Pahang, Datuk Seri Mohd Sharkar Samsudin mahu memasukkan PAC2017 ke dalam Kalendar Pelancongan Negeri Pahang. Ini kerana PAC berpotensi menjadi aset penting menarik kehadiran pelancong sempena Tahuh Melawat Pahang yang berselogan 'Hogoh Pahang 2017'
 2. Perpustakaan daerah dan desa di Maran turut menyertai PAC 2016 ini bagi mengimbau kenangan generasi dahulu ketika mereka di alam kanak-kanak yang penuh dengan kegembiraan. Pelbagai acara tradisi seperti lumba rakit, panjat tiang licin dan pukul bantal diberi nafas baru sebagai identiti PAC2016.
 3. Acara lain antaranya pertandingan gusti lengan, tarik tali, bola sepak berkain pelikat atas pasir, kayak, menjala, mencari etak, silat, masakan tradisional dan banyak lagi.Buat pertama kalinya diadakan Larian Bersejarah Bukit Kertau diadakan dengan penyertan 70 peserta.
 4. PAC 2016 kali ini telah dirasmikan oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Kebudayaan) Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan (KPK) Datuk Ab Ghafar A Thambi.
 5. Program bertemakan 'Pekan Budaya Warisan Sungai' berjaya menyemarakkan aktiviti seni budaya dan warisan di samping menjadikan Sungai Pahang sebagai aset pelancongan di negeri Pahang sebagai persediaan 'Hogoh Pahang 2017.
 6. Ahli Dewan Undangan Negeri Chenor, Datuk Arifin Ismail mahu pelancong mengambil peluang mengunjungi tempat-tempat menarik dan peninggalan sejarah di Chenor antaranya Bukit Kertau yang menjadi lokasi pusat pe­metaan, Rumah Warisan Melayu dan Makam Pahlawan.
8. Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan dan Kebudayaan Negeri, Datuk Seri Mohd. Sharkar Shamsudin menghargai kerjasama lebih 32 agensi di peringkat Persekutuan, negeri dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dalam menyertai PAC2016 ini sempena persediaan Tahun Melawat Pahang 2017.

Buku : Kandil Di Kaki Gunung oleh Roza Roslan

Buku : Kandil Di Kaki Gunung oleh Roza Roslan

No Perolehan: EPAL 14/004692
Call No.: 297.5 ROZ
ISBN: 978-967-366-262-3
Bahasa: Melayu
Kategori: Agama

Ulasan

Buku ini merumuskan tentang kisah yang terdapat dalam setiap insan yang sudah melalui kehidupan sambil bertafakur dan berfikir. Ia seolah-olah seperti air sungai mengalir dengan tenang, sesekali bergelombang apabila dihalang oleh batu-batu sungai. Ia kembali tenang, bergelora semula dan ia berseling-seli sehinga tidak langsung menyedari bahawa ia sudah sampai ke kuala sungai.

Dalam santai bercerita, ia menyelitkan unsur-unsur ketuhanan dan kemanusiaan yang menyentuh jiwa. Malah mesej yang ingin disampaikan sarat tersirat. Di sana-sini terdapat teguran spontan, tetapi sinis berupa kritik sosial yang terdapat dijadikan pengajaran kepada pembaca pada semua peringkat umur. Itulah adalah kekuatan sebenar Kandil di Kaki Gunung.

Perkaitan hubung manusia dengan Tuhan dipaparkan secara berterusan dalam setiap penceritaannya. Ia cukup lembut dan bersahaja. Setiap kejadian dikaitkan dengan keagungan, kebesaran, dan kekuasaan Allah, serta rasa cinta dan kasih sayang Allah kepada hamba-Nya.

Ia  menyebabkan khalayak pembaca terpesan untuk sentiasa mensyukuri rahmat dan nikmat Allah.

Mudah-mudahan ia menjadi bahan bacaan bermanfaat kepada pembaca kisah yang dipaparkan dalam Kandil di Kaki Gunung.

Selamat Membaca.
         
Judul: Kandil Di Kaki Gunung
Pengarang: Roza Roslan
Penerbit: PTS IslamikaSdn. Bhd
Tahun Terbit: 2014
Harga: RM 40.00
Muka surat: 735
Rating: 4/5

Disediakan Oleh :
Pn. Noraziah Binti Abd. Razak
PD Paloh Hinai

Tuesday, June 14, 2016

BUKU 6 Bahasa Kedua pengarang Harison Mohd Sidek

BUKU 6 Bahasa Kedua pengarang Harison Mohd Sidek

No Perolehan: DMAR 12-03218
ISBN: 978-967-5295-39-3
Kategori: Bahasa

Ulasan:
   
Buku ini berkisar kepada isu-isu berkaitan variasi pembelajaran pelajar dan juga pembacaan dalam bahasa kedua.

Perbincangan berdasarkan hasil kajian lepas yang difokuskan kepada pengajaran dan pembelajaran bahasa kedua.

Analisis dalam buku ini bertujuan mencetuskan pemikiran dan menarik perhatian para penyelidik dan guru bahasa kedua terhadap keperluan pembelajaran pelajar serta kepentingan kemahiran membaca dalam bahasa kedua                               
Judul: Bahasa Kedua
Pengarang: Harison Mohd Sidek
Penerbit: Universiti Sains Islam Malaysia
Tahun Terbit: 2010
Harga: RM 25.00
Muka surat: 157
Rating: -

Friday, June 10, 2016

Malaysia Ngaji 2016 melalui Perbadanan Perpustakaan Awam Pahang

#MALAYSIA ngaji 29 JUN 2016
Melalui program Malaysia Ngaji, buat pertama kali, rakyat Pahang melalui Perbadanan Perpustakaan Awam Pahang akan mengaji serentak pada 29 Jun 2016 (Rabu). Rakyat Pahang akan menyertai aktiviti membaca al-Quran dan khatam selama sejam bersama seluruh rakyat Malaysia pada jam 12.00 tengahari hingga 1.00 petang hari tersebut. Ini adalah usaha Majlis Pengarah-Pengarah Perpustakaan Awam Se Malaysia (MPAM) melalui Perbadanan Perpustakaan Awam Pahang.

Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Pahang Hajjah Faridzah Binti Jaafar mahu Malaysia Ngaji ini melibatkan semua lapisan masyarakat di bandar dan di desa.

Seterusnya akan menjadikan mengaji al-Quran sebagai budaya kepada rakyat Pahang yang beragama Islam.Namun begitu tidak dinafikan bahawa kita perlu jaga memahami makna dalam setiap ayat-ayat yang dibaca.
Program ini mengajak kita bersatu hati untuk memartabatkan al-Quran. Dalam tempoh beberapa tahun akan datang, kita akan dapat melihat rakyat Pahang sentiasa membaca al-Quran walau di mana sahaja mereka berada. Akhirnya kita dapat membaca dengan penuh penghayatan bukan sekadar mengaji dengan jiwa yang kosong. Pengalaman Malaysia Ngaji ini akan membantu semua pesertanya untuk lebih dekat dengan Allah SWT.
Mereka yang berminat boleh berhubung dan bekerjasama dengan perpustakaan daerah, cawangan dan desa yang berhampiran.
Dengan pimpinan tokoh-tokoh ustaz, banyak aktiviti yang boleh dijalankan, antara program yang sesuai dijalankan adalah:
-Membaca Al-Quran bersama
-Membincangkan hadis
-Mendalami ayat Al-Quran
-Bertadabur
-Ceramah agama
-Khatam Al Quran
-klinik Al Fatihah
(tertakluk kepada kemampuan urusetia)

Setelah tamat program ini, kita berharap akan dapat berkongsi gambar-gambar menarik semasa Malaysia Ngaji 29 Jun 2016.

Thursday, June 9, 2016

Buku: Panduan Bisnes Mudah.my oleh Umar Taib

Buku: Panduan Bisnes Mudah.my oleh Umar Taib

Judul: Panduan Bisnes Mudah.my
Pengarang: Umar Taib
Penerbit: PTS Netmedia Sdn. Bhd.
Tahun Terbit: 2013

Ulasan:
Panduan Bisnes Mudah.my menerangkan secara terperinci cara yang betul menggunakan Mudah.my dalam berniaga. Ia adalah laman web  tempatan di Malaysia yang popular yang mana ia mengiklankan apa sahaja barang yang hendak dijual ataupun perkhidmatan yang ingin ditawarkan.

Penulis member penerangan dari A to Z bagaimana memulakan bisnes dalam Mudah.mu bagi pengguna pelawat baru. Bermula bagaimana hendak mendaftar dengan Mudah.mu khususnya untuk akaun perniagaan secara berkesan.
Seterusnya bagaimana memasukkan gambar dan info produk untuk memudahkan pelawat laman web tertarik dan terus memesan produk daripada kita.

Terdapat terma dan syarat yang perlu dipatuhi di Mudah.my.

Terma dan syarat dikenakan supaya peniaga dan pelawat bertanggungjawab semasa menjalankan aktiviti jual beli di Mudah.my. Selain member panduan kepada peniaga, buku ini juga menerangkan cara pelawat untuk mencari dan memilih produk dan servis yang disediakan.

Kesimpulannya adalah kita perlu mempunyai bakat terhadap
produk dan servis yang mahu dijual. Produk dan servis itu mesti mempunyai permintaan yang baik daripada pelanggan. Dengan usaha yang baik dapat menghasilkan keuntungan yang tinggi dan stabil.

Ulasan oleh:
Zaiintan Muhaiza binti Zainuddin
19 May 2016

Kenali Bangunan PD Tanjung Kerayong (Temerloh)

PERPUSTAKAAN DESA TANJONG KERAYONG (PNM)
BALAI RAYA KAMPUNG TANJONG KERAYONG
28400 MENTAKAB TEMERLOH

Bahagian Luar Bangunan PD Tanjung Kerayong (Temerloh)
 01
 02
 03
 04
 05
06
Bahagian Dalam Bangunan PD Tanjung Kerayong (Temerloh)

 07
 08
 09
 10
 11
12

Links:

Kenali Bangunan PD Kuala Mai (Temerloh)

PERPUSTAKAAN DESA KG KUALA MAI (PNM)
BANGUNAN JKKK KG KUALA MAI JENDERAK
28050 KUALA KRAU TEMERLOH

Bahagian Luar Bangunan PD Kuala Mai (Temerloh)
 01
 02
 03
 04
 05
06

Bahagian Dalam Bangunan PD Kuala Mai (Temerloh)

 07
 08
 09
 10
 12
13

Link:
 

Buku: Siri Kenali Sultan 1: DYMM Sultan Pahang oleh Nur Irdina Idris

Buku: Siri Kenali Sultan 1: DYMM Sultan Pahang oleh Nur Irdina Idris

No. Perolehan: DRAU 03689
No. Panggilan: 923.1595
ISBN: 978-967-5892-48-6
Bahasa: Melayu
Kategori: Sejarah

Ulasan:
Buku Siri Kenali Sultan 1 ini mengandungi judul-judul tentang
DYMM Raja Perlis,
DYMM Sultan Perak,
DYMM Sultan Kelantan dan
DYMM Sultan Pahang.
Buku ini mengisahkan tentang latar belakang setiap raja-raja berikut.

Dalam buku mengenai DYMM Sultan Pahang ini, ia menceritakan tentang sejarah negeri Pahang Darul Makmur itu sendiri dari segi kebudayaan, kerajaan, ekonomi, tempat-tempat menarik dan pelbagai lagi.

Turut diceritakan adalah mengenai daerah-daerah di Pahang. Selain itu, turut dimuatkan adalah senarai Sultan Pahang dari dulu hingga kini bersama maklumat tentang sultan-sultan tersebut.

Buku ini amatlah bagus untuk dibaca kerana ia mempunyai begitu banyak informasi yang dapat memberi kita ilmu pengetahuan tentang negeri Pahang dan secara tidak langsung dapat menyemai budaya kecintaan terhadap negeri Pahang dan Sultan Pahang sendiri.

Judul: Siri Kenali Sultan 1: DYMM Sultan Pahang
Pengarang: Nur Irdina Idris
Penerbit: E1 Publication Sdn. Bhd.
Tahun Terbit: 2012
Harga: RM 72.00

Ulasan oleh
EN. ABDUL HAKIM BIN ABDUL RASHID
Ketua Perpsutakaan Daerah Raub

Tuesday, June 7, 2016

BUKU 5 366 Cerita padang Pasir terbitan Edukid.

BUKU 5 366 Cerita padang Pasir terbitan Edukid.

No Perolehan: DMAR 16-00879
ISBN: 978-967-364-162-8
Kategori: Fiksyen

Ulasan:
366 Cerita Padang Pasir menghidangkan kepada pembaca kisah-kisah pengembaraan,jenaka,kisah mitos dan juga kisah tentang raja dan permaisuri.

Kisah-kisah ini boleh dijadikan sebagai hiburan serta mengisi masa lapang kanak-kanak dengan aktiviti yang berfaedah.

Bahasa yg digunakan juga mudah dan senang untuk fahami malah dibantu dgn ilustrasi watak yg berwarna warni.

Dengan bahan bacaan seperti ini, ibu bapa dapat menanam sikap suka membaca dan juga menambahkan kosa kata anak-anak.

Judul: 366 Cerita padang Pasir
Pengarang: -
Penerbit: Edukid
Tahun Terbit: 2016
Harga: HADIAH
Muka surat: 221
Rating: -

Thursday, June 2, 2016

Buku: Nikah Sindiket Di Malaysia Oleh Intan Nadia Ghulam Khan, Hasnizam Hashim, Haliza A. Shukor dan Nabilah Yusof

Buku: Nikah Sindiket Di Malaysia Oleh Intan Nadia Ghulam Khan, Hasnizam Hashim, Haliza A. Shukor dan Nabilah Yusof

Judul: Nikah Sindiket Di Malaysia
Penerbit: PENERBIT USM
Tahun Terbit: 2013

Ulasan:

Nikah sindiket merupakan isu yang hangat dilaporkan di dada akhbar. Pernikahan secara sindiket merupakan perkahwinan yang dilakukan oleh jurunikah yang tidak bertauliah atau jurunikah yang tauliahnya sudah tamat tempoh dan menyebabkan sesuatu perkahwinan itu tidak sah dari segi perundangan.

Nikah sindiket ini adalah pernikahan yang tidak didaftarkan di Pejabat Pendaftaran Perkahwinan yang mana wali yang menikahkan tidak mendapat tauliah daripada Majlis Agama Islam Negeri selain menimbulkan keraguan. Terdapat beberapa factor yang mendorong wujudnya nikah sindiket.

Kewujudan syarikat sindiket pernikahan mendorong berlakunya kes nikah sindiket. Pernikahan ini biasanya diatur oleh kumpulan tertentu yang bermatlamat untuk mendapat keuntungan. Faktor keluarga juga menjadi punca seperti wali enggan mengahwinkan wanita dengan lelaki pilihan.

Faktor individu juga memainkan peranan iaitu mengetepikan prosedur sedia ada dalam urusan perkahwinan. Keinginan untuk berpoligami dan mengandung luar nikah merupakan antara faktor yang menyebabkan seseorang atau pasangan terdorong untuk memilih pernikahan sindiket yang dapat menghalalkan kehidupan mereka dengan alasan untuk mengelakkan diri daripada terjerumus ke lembah zina.

Penjelasan pandangan syarak tentang implikasi nikah sindiket dalam pelbagai perkara melibatkan perkahwinan secara terperinci berdasarkan dalil-dalil Al-Quran, hadis dan perbahasan para fuqaha.

Dalil-dalil ini dijadikan hujah dan sandaran penting dalam menentukan hokum nikah sindiket pada perspektif syarak.Banyak masalah yang timbul daripada nikah sindiket seperti penjagaan anak,tuntutan harta pusaka dan pendaftaran kelahiran anak menjadi rumit.

Nikah sindiket merupakan fenomena negatif yang perlu dibendung oleh penguatkuasa undang-Undang. Jabatan Islam (JAWI) perlu bekerjasama dengan PDRM dan negara jiran yang mana kebanyakan nikah sindiket banyak berlaku di Thailand.

Pengawasan dan kepekaan ibu bapa terhadap aktiviti anak-anak dapat dibendung di peringkat awal lagi.

Ulasan Oleh:
Zaiintan Muhaiza binti Zainuddin
19 May 2016

Buku BERUBAH ATAU KALAH oleh WAHID MAHDI

Buku BERUBAH ATAU KALAH oleh WAHID MAHDI

TAJUK BUKU: BERUBAH ATAU KALAH
PENGARANG: WAHID MAHDI
NO. PANGGILAN: 158.1/WAH
ISBN: 978-967-371-338-7
PENERBIT: SYNERGY MEDIA
TAHUN TERBIT: 2014
EDISI BAHASA: BAHASA MELAYU
HARGA: RM13.50

ULASAN BUKU:

Jika anda ingin mengubah nasib, maka ubahlah diri anda terlebih dahulu . Buku ini akan menjawab keraguan anda untuk menyambut perubahan tersebut.
Buku ini akan menjawab pertanyaan …

-Apakah manusia boleh mengubah hidupnya ?

-Apakah ada cara yang praktis dan dipercayai untuk membuktikan perubahan itu ?

-Apakah manusia mempunyai kekuatan untuk mewujudkan dan mencapai impiannya ?

-Apakah manusia boleh menyingkirkan semua penghalang demi mewujudkan Impiannya ?

-Apakah dengan perubahan itu seseorang akan dapat merasakan ketenteraman hidup ?

ulasan oleh
En Fatarudin Mohd Ari
Pembantu Perpustakaan

Wednesday, June 1, 2016

Lantikan Baru Dan Naik Pangkat

Satu majlis akujanji bagi lantikan baru dan naik pangkat.
 01.
 02.
 03.
 04.
 05.
06.