[] S e l a m a t D a t a n g [] Daftar Ahli U-Pustaka []Cara Daftar Ahli U-Pustaka[] Aktiviti Mewarna Rama-rama [] Borang Pinjaman Kelompok []

(Ulasan Buku yang diterbitkan disini adalah Program Galakan Membaca untuk kakitangan kami. Mereka bebas memilih buku kegemaran masing-masing dan akan diterbitkan disini supaya isinya dapat dikongsi. Moga ianya jadi Ilmu Yang Bermanafaat) Untuk medapatkan buku tersebut, boleh cuba bertanya kepada perpustakaan yang berhampiran. Jika mahu membeli boleh cuba dapatkan dikedai buku berhampiran.

Saturday, March 12, 2011

CD Kaedah Tradisional Memburu Ayam Hutan (Menekut & Meracik)


Tajuk :
Menekut & Meracik
(Kaedah Tradisional Memburu Ayam Hutan)

Harga : RM35.00 (seunit)

Ringkasan :
Menekut dan meracik ayam adalah satu kaedah tradisi untuk menangkap ayam hutan di kawasan pendalaman kebanyakan daerah di Negeri Pahang. Ia merupakan ikhtiar hidup masyarakat dahulu bagi menampung kehidupan harian keluarga.

(STOK ADALAH TERHAD)

LINKS:
1. Meracik ayam hutan - Meracik ayam hutam lebih menenangkan daripada melayari berita gusti
2. Ayam hutan - Dicuping telinganya ada bintik putih. Kakinya agak hitam. Tubuhnya agak kecil. Besar sedikit dari ayam kapan dan kecil sedikit dari ayam kampung.
3. Badi dalam masyarakat Melayu - Rusa, kijang dan ayam hutan yang dikatakan menjadi binatang belaan makhluk-makhluk halus yang akan bertindak melindunp binatang peliharaannya ketika binatang itu diburu.

No comments: