Tuesday, June 20, 2017

BUKU Kesalahan Ibu Bapa Dalam Mendidik Anak PENULIS Raisya Maula Ibnu Rusyd PENERBIT Al-Hidayah House Of Publisher 2012

BUKU Kesalahan Ibu Bapa Dalam Mendidik Anak PENULIS Raisya Maula Ibnu Rusyd PENERBIT Al-Hidayah House Of Publisher 2012

No Perolehan : DPEK 03576
Call No. : 297.577
ISBN : 978-967-026-750-0
Bahasa : Melayu
Kategori : Agama

Ulasan :

Buku bertajuk “Kesalahan Ibu Bapa Dalam Mendidik Anak” ini menyatakan setiap ibu bapa mahukan anak-anak yang soleh, cerdik dan berjaya di dalam kehidupan mereka. Banyak sekali teori dan kaedah-kaedah diketengahkan dalam mendidik anak-anak ini. Bahkan ahli-ahli psikologi dan motivasi barat juga mengetengahkan kaedah masing-masing untuk membangun anak yang berjaya dalam kehidupan mereka.

Di dalam Islam contoh pendidikan anak telah ditunjukkan oleh Nabi Muhammad S.A.W. sendiri. Baginda Rasulullah meletakkan kejayaan matlamat kehidupan seseorang adalah akhirat yang berjaya dan bahagia.  Begitulah cara beliau mendidik anak-anaknya dan juga para sahabat-sahabatnya.

Kesibukan harian Ibu Bapa dalam mencari rezeki untuk keluarga sememangnya menghadkan masa ibu bapa untuk bersama anak-anak mereka. Namun ini bukanlah alasan untuk mengabaikan pendidikan dan pemantauan terhadap anak-anak. Ada juga Ibu bapa yang punya begitu banyak masa bersama anak-anaknya tetapi tidak digunakan sebaik mungkin.

Jadi dengan membaca buku ini diharapkan para pembaca dapat mengetahui tip dan selok belok dalam mendidik anak. Salah satu cara ialah mengetahui kelemahan dan kesalahan yang kita lakukan. Dengan mengetahui kesalahan ini mudahlah kita untuk menghindarkannya. Semoga buku ini bermanfaat untuk para pembaca.Selamat membaca.

Judul : Kesalahan Ibu bapa dalam Mendidik anak
Pengarang : Raisya Maula Ibnu Rusyd
 Penerbit : Al-Hidayah House Of Publisher Sdn. Bhd
Tahun Terbit : 2012
Harga : RM 11.00
Muka surat : 201
Rating : 4/5

Disediakan Oleh :
Ahmad Firdaus Bin Omar @ Ramli
Pembantu  Operasi (Perpustakaan Daerah Pekan

Disemak Oleh     :
Rohaida Binti Zainudin
Ketua Perpustakaan Daerah Pekan

No comments: