Kami TIDAK bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan atau kerugian yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini. Pendapat atau bahan yang dikemukakan di dalam blog ini adalah pandangan peribadi semata-mata dan untuk kegunaan peribadi sahaja.

Tuesday, June 13, 2017

BUKU Bagaimana Membaca Buku PENULIS Mortimer J. Adler dan Charies Van Doran PENTERJEMAH Rustam A. Sani PENERBIT Dewan Bahasa dan Pustaka 1991

BUKU Bagaimana Membaca Buku PENULIS Mortimer J. Adler dan Charies Van Doran PENTERJEMAH Rustam A. Sani PENERBIT Dewan Bahasa dan Pustaka 1991

No Perolehan : 01722
Call No. : 028.9
ISBN : 983-62-1057-1
Bahasa : Melayu
Kategori : Karya Am

Ulasan :

Buku “Bagaiman Membaca Buku” ini ditujukan kepada para pembaca, khususnya kepada mereka yang ingin menjadi pembaca yang efisien.

Bagaimana Membaca Buku menggariskan empat tahap pembacaan iaitu asas, penelitian, analitis dan sintopik. Ia bukan sahaja menunjukkan kepada kita teknik bacaan yang berkesan tetapi yang lebih penting ialah bagaimana mendapat manfaat sepenuhnya daripada kegiatan membaca itu.

Di dalam buku ini penulis menyatakan, membaca dengan baik,yang bererti membaca secara aktif, bukan sahaja suatu perbuatan yang bermanfaat, dan tidak pula sekadar satu cara untuk mencapai kemajuan dalam pekerjaan kita. Malah perbuatan membaca itu sendiri berperanan untuk memungkinkan akal budi kita terus hidup dan berkembang.

Buku ini sesuai dibaca oleh semua lapisan masyarakat dan besarlah harapan saya dengan memahami teknik bagaimana membaca buku yang betul dapat menambah ilmu pengetahuan serta menambahkan lagi minat kita untuk membaca.

 Judul : Bagaiman Membaca Buku
Pengarang : Mortimer J. Adler
Penerbit : Dewan Bahasa dan Pustaka
Tahun Terbit : 1991
Harga : RM
Muka surat : 149
Rating : 3/5

Disediakan Oleh :
Ahmad Firdaus Bin Omar @Ramli
Pembantu  Operasi (Perpustakaan Daerah Pekan)

Disemak Oleh    :
Rohaida Binti Zainudin
Ketua Perpustakaan Daerah Pekan

No comments: