Tuesday, September 19, 2017

BUKU: UNTUK KITA PENDOSA PENGARANG HILAL ASYRAF PENERBIT PTS MILLENNIA 2013

BUKU: UNTUK KITA PENDOSA PENGARANG HILAL ASYRAF PENERBIT PTS MILLENNIA 2013

JUDUL: UNTUK KITA PENDOSA
PENGARANG: HILAL ASYRAF
PENERBIT: PTS MILLENNIA SDN. BHD
TAHUN TERBIT: 2013
HARGA: RM14.40
JUMLAH MUKA SURAT: 230

NO. PEROLEHAN: 13-003570
ISBN: 978-967-411-076-5
BAHASA: BAHASA MELAYU
KATEGORI: AGAMA

ULASAN: Buku yang berjudul Untuk Kita Pendosa ini membuka cerita mengenai kisah kita sebagai seorang umat islam yang tidak terlepas dari melakukan dosa atau terpalit dari najis dosa. Namun begitu, kita masih sentiasa mempunyai harapan untuk berubah ke arah kebaikkan dan memohon keampunan daripada Allah s.w.t.
    Menurut buku motivasi oleh seorang hamba Allah yang bernama Hilal Asyarf, dalam penulisannya bahawa jangan sesekali kita berasa tidak mempunyai harapan. Jangan sesekali kita berasa bahawa kita diciptakan menjadi manusia yang derhaka kepada Allah s.w.t kerana kita semua mampu menjadi yang lebih baik dan tidak mustahil hati manusia tidak akan berubah.
    Pelbagai impak kepada diri kita dan juga setiap hari-hari kehidupan kita sekiranya kita masih hanyut bergelumang dengan najis dosa. Namun, kita mampu untuk membersihkan hati kita daripada sifat-sifat keji dan perbuatan dosa ini. Perubahan boleh berlaku dalam setiap diri masing-masing tidak kira siapa pun anda setelah Allah menggerakkan hati mereka untuk berubah ke arah kebaikkan, tidak akan ada sesiapa yang menjadi penghalang.
    Niat dan keazaman yang betul mampu menjadikan seseorang itu istiqamah menjadi seorang hamba yang sejati. Di sini permulaannya, membersihkan diri kita bergerak menjadi hamba yang sejati. Bumi kini semakin hari semakin tua dan goyah. Kiamat juga pasti akan muncul tiba. Marilah bersama kita berubah ke arahNya dan sentiasa terus istiqamah untuk menjadi mukmin sejati. AMIN..

No comments: