Sunday, September 10, 2017

BUKU: SIAPA KITA 10 TAHUN LAGI? PENGARANG: HAMRUDIN HAMIDI PENERBIT: MUSTREAD 2011

BUKU: SIAPA KITA 10 TAHUN LAGI? PENGARANG: HAMRUDIN HAMIDI PENERBIT: MUSTREAD 2011

JUDUL: SIAPA KITA 10 TAHUN LAGI?
PENGARANG: HAMRUDIN HAMIDI
PENERBIT: MUSTREAD SDN. BHD
TAHUN TERBIT: 2011
HARGA: RM15.92
JUMLAH MUKA SURAT: 201

NO. PEROLEHAN: 13-003418
ISBN: 978-967-5426-69-8
BAHASA: BAHASA MELAYU
KATEGORI: FALSAFAH DAN PSIKOLOGI

ULASAN : Dalam zaman era globalisasi ini, adakah kita pernah terlintas difikiran untuk berfikir sejenak, siapakah kita 10 tahun lagi? Pilihan semestinya ada ditangan kita, sama ada kita mahu ada peningkatan didalam hidup atau sepuluh tahun lagi kita terus-terusan berada dalam kedudukan kita sekarang.
    Seperti yang kita tahu, kita sentiasa diberikan dayung ditangan untuk kita mendayung kemana-mana yang kita suka sama ada dayung ke hulu atau berdayaung ke tengah lautan. Kita boleh menjadi sesiapa sahaja asalkan pilihan kita itu mampu untuk member manfaat kepada orang lain. Bagi seseorang yang telah banyak menggapai kejayaan dalam hidupnya, pastinya mereka tidak akan memandang kehidupan mereka setakat hari esok atau lusa sahaja, malah mereka akan memandang siapa diri mereka pada 10 tahun yang akan datang.
    Untuk menggapai sesuatu kejayaan, kita pastinya perlu mengharungi pelbagai jalan yang berliku. Malahan, untuk memperoleh kejayaan ini kita sudah tentu menghadapi pelbagai ujian yang membuat diri kita adakalanya berada diatas dan adakalanya berada jatuh dibawah. Justeru, dengan ujian sebeginilah mampu menaikkan kembali semangat dan keyakinan diri untuk membuat satu peningkatan yang lebih lagi untuk memastikan kejayaan itu berada dalam genggaman. Disamping itu juga, perlu menanamkan sifat-sifat dan nilai murni yang baik dalam diri. Kejayaan itu tidak mustahil boleh dicapai oleh sesiapa sahaja, perlulah ada keyakinan diri dan semangat iltizam yang baik bagi meneliti setiap langkah dan merancang strategi yang baik untuk mencapai sesuatu kejayaan yang luar biasa. Setiap rezeki kejayaan itu adalah dari Allah s.w.t, namun usaha yang gigih amatlah diperlukan.

No comments: