Kami TIDAK bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan atau kerugian yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini. Pendapat atau bahan yang dikemukakan di dalam blog ini adalah pandangan peribadi semata-mata dan untuk kegunaan peribadi sahaja.

Tuesday, December 1, 2020

Buku KHUBLAI KHAN / Abdul Latip Talib / HIJJAJ RECORD PUBLISHING / 2019

Buku KHUBLAI KHAN / Abdul Latip Talib / HIJJAJ RECORD PUBLISHING / 2019

No Perolehan: 11508 / ISBN: 9789675391996 / Kategori:Kesihatan 297.18

Ringkasan/ Ulasan: 

KHUBLAI KHAN

Beliau memerintah Cina sepenuhnya setelah berjaya menakluk Dinasti Song di Cina Selatan. Khublai Khan akhirnya berjaya menyatupadukan Cina dan mentadbir 58 juta rakyat Cina pada zamannya. 

Khublai Khan berjaya memajukan ekonomi dengan memajukan sistem persawahan dan saliran air.  Beliau melantik pegawai yang berkelayakan, mendirikan sekolah, memberi penghargaan kepada cendekiawan, beliau galakan diadakan pertukaran ekonomi dan kebudayaan dengan negara luar. 

Khublai Khan juga mewujudkan sistem lalu lintas kenderaan berkuda. Setelah kerajaannya kuat maka Khublai Khan meluaskan tanah jajahannya ke luar Cina. 

Mereka menakluk Korea, Tibet dan Vietnam. Kemudia memasuki Eropah dan mengalahkan Rusia, Poland dan Hungari. Cerita ini sangat menarik dan mempunyai sejarah yang besar dan menarik

Judul: KHUBLAI KHAN

Pengarang: Abdul Latip Talib

Penerbit: HIJJAJ RECORD PUBLISHING

Tahun Terbit: 2019

Harga: RM27.90 

Muka surat: 405

Rating: 5


Disediakan oleh : Disahkan Oleh :

Muhammad Shahril Rosniza Elias

Pembantu Pustakawan Ketua Pustakawan

No comments: