Judul: Makanan Tradisional Masyarakat Malaysia
Pengarang: Hamdzah A.Rahman
Penerbit: Dewan Bahasa Dan Pustaka
Tahun Terbit: 2016
Harga: RM 32.00
Muka surat: 130
Ringkasan/ Ulasan
Makanan Tradisional Masyarakat Malaysia buku ini menceritakan tentang penduduk malaysia yang terdiri daripada pelbagai kaum dan etnik telah menghimpunkan pelbagai jenis makanan tradisional yang beraneka rupa dan rasa.
Di dalam buku ini,makanan tradisional di Malaysia di bahagikan kepada dua iaitu makanan yang di peram dan tidak diperam.Makanan yang diperam seperti tapai,tempen dan pekasam dimana makanan yang tidak diperam pula seperti keropok,sata dan telur pinang dan pelbagai lagi.Buku ini mempertengahkan aspek penggunaan bahan mentah tempatan.
Kepada penggemar tegar makanan tradisional bolehlah mendapatkan serba sedikit tentang bagai menyediakan makanan tradisional pelbagai kaum di Malaysia yang menonjolkan keunikan khazanah budaya negara. Semoga buku ini dapat memberikan manfaat kepada semua.
No comments:
Post a Comment