JUDUL : ULAM dan SAYURAN TEMPATAN
PENGARANG : RUKAYAH AMAN
PENERBIT : DEWAN BAHASA DAN PUSTAKA
TAHUN TERBIT :2018
HARGA :RM50.00
MUKA SURAT :316
ULASAN:
Ulam ialah sayur-sayuarn yang dimakan, dicelur atau direbus sebelum dimakan. Pucuk, daun, umbut, biji, buah, ubi dan bahagian bunga merupakan sebahagian daripada ulam-ulaman.
Buku ulam dan sayuaran tempatan ini menerangkan khasit pengambilan ulam-ulaman dan sayuran kepada tubuh badan manusia turut disertakan dengan gambar berwarna species sayuran dan ulaman agar mudah dikenali oleh pembaca. Buku ini telah dijadikan panduan rujukan kepada pelajar jurusan botani dan hortikutur di pusat Pengajian tinggi di mana penulis buku ini Rukayah Aman yang berkhidmat di MARDI selama 31 Tahun telah menghasilkan buku berkenaan.
Buku panduan ini dapat membuka minat dan memberi pengetahuan kepada generasi muda supaya memakan ulma-ulaman.
Jadikanlah ulam-ulaman sebagai penawar bagi mencegah penyakit dan menjaga kesihatan kita.
No comments:
Post a Comment