Kami TIDAK bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan atau kerugian yang dialami kerana menggunakan kandungan di dalam blog ini. Pendapat atau bahan yang dikemukakan di dalam blog ini adalah pandangan peribadi semata-mata dan untuk kegunaan peribadi sahaja.

Tuesday, September 22, 2020

BUAT DUIT DENGAN HARTANAH / MOHD SAFUAN BIN ABD RAHMAN / QAISER VENTURES ENT. / 2014

BUKU BUAT DUIT DENGAN HARTANAH / MOHD SAFUAN BIN ABD RAHMAN / QAISER VENTURES ENT. / 2014

NOMBOR PANGGILAN: 332.6324 MOH. ISBN: 9789671246320. BAHASA: MALAYSIA. KATEGORI: SAINS KEMASYARAKATAN

ULASAN: Dalam mengharungi kos kehidupan yang kian meningkat, saban hari kita memerlukan semakin banyak wang untuk memenuhi keperluan seharian.  Bagi mereka yang mempunyai sumber kewangan yang kukuh tidak begitu merasai bebanan. Untuk tujuan mendapt pendapatan yang boleh memenuhi keperluan kewangan anda pengarang mempersembahkan buku ini sebagai solution atau katakunci.  Pengarang menitipkan ilmu untuk menjana pendapatan tidak kira ia akan dilakukan sebagai kegiatan sampingan selain kerja utama dan menghasilkan side income. 

Bahagian awal buku ini pengarang memberi kefahaman mengenai definisi hartanah.  Hartanah adalah sesuatu yang amat bernilai dan wajar dimiliki oleh sesiapa sebagai asset di dalam hidup ini.  Ia boleh dijadikan sebagai pelaburan atau simpanan yang tinggi nilainya.  Pengaran memberi lebih tumpuan dalam hartanah rumah.  Ini kerana permintaan melebihi dari penawaran.  Pun begitu untuk terjun ke dalam bidang ini  mermerlukan MODAL BIARPUN TIDAK BANYAK.

Selok belok ilmu membeli hartanah iaitu pejabat daerah dan tanah, pejabat tanah dan galian,  pihak guaman, menyemak status hartanah melalui carian rasmi, dan urusan berkaitan. Hartanah lelong yang diwartakan menjadi pilihan kerana sebutharga di bawah nilai tertinggi pasaran semasa. Tidak ketinggalan networking dengan broker atau ejen hartanah lain dalam mendapat pandangan yang jelas dan jitu bagi mengelakkan kerugian atau memaksimakan keuntungan.  System perundangan juga perlu dikaji kerana ada hartanah yang tidak boleh ditukar milik dalam tempoh tertentu.  

Antara cara membuat duit melalui hartanah ialah dengan cara flipping rumah lelong.  Melakukan ubahsuai dan baikpulih untuk mendapat harga yang tinggi selepas ditolak kos pembaikan atau hartanah ini disewakan atau dijual.

Penerbit:  QAISER VENTURES ENT.

Tahun Terbit:  2014

Mukasurat:  132

Rating: 8/10

Disediakan oleh:  Juriah bt Mohamed

[abangensem] [goodreads] [shopee]

No comments: